Zawieszenie wiechy na łódzkim Hiltonie

26 stycznia z okazji zakończenia prac konstrukcyjnych budynku odbyła się ceremonia zawieszenia wiechy na hotelu DoubleTree by Hilton przy ul. Łąkowej 29 w Łodzi. W uroczystości wzięli udział przedstawiciele władz samorządowych i administracyjnych miasta i województwa, przedstawiciele spółki Film Hotel, Grupy TOYA, marki DoubleTree by Hilton oraz generalnego wykonawcy – firmy Budimex.

Niespełna rok temu, na terenie dawnej Wytwórni Filmów Fabularnych, rozpoczęła się budowa pierwszego hotelu sieci Hilton Worldwide w mieście. Do tej pory zużyto m.in.: ponad 2 mln kilogramów stali zbrojeniowej i ponad 38 tys. ton betonu dostarczonego w 2200 kursach betonowozów. Przeszklona fasada budynku to 9746 mkw powierzchni, a wraz z pozostałymi fasadami przekroczy hektar.

W chwili obecnej kształt charakterystycznego lobby hotelowego staje się widoczny, gdyż wykonano już konstrukcję żelbetową schodów wachlarzowych. Wykonana jest też konstrukcja stalowa świetlika powyżej. Trwają zaawansowane prace nad pokojem modelowym. Łącznie w hotelu będą 193 pokoje, w tym szczególnie luksusowo wyposażony apartament prezydencki, siedem pokoi typu Junior Suite – dwukrotnie większych od pokoi standardowych, trzy pokoje typu Junior Suite de Lux – niedawno wprowadzona kategoria pokoi z salonem kąpielowym oraz wa pokoje dla niepełnosprawnych. W hotelu zapewniono też parking podziemny, zespół fitness/SPA z basenem na najwyższej kondygnacji z widokiem na jeden z największych parków w Łodzi,  restaurację dla ponad 280 osób oraz salę kinową dla 161 osób z miejscami dla osób niepełnosprawnych.

W samym hotelu będzie także dziewięć sal konferencyjnych, business centre, sala balowa oraz wspomniana wcześniej sala kinowa. Dodatkowe 7600 mkw przestrzeni konferencyjno-wystawienniczo-koncertowej zapewnią przylegające i zmodernizowane obiekty dawnej Wytwórni Filmów Fabularnych w postaci trzech hal z zapleczem.

Zachodnią część budynku zajmie biurowiec klasy A „MediaHUB” z przestrzenią biurową na wynajem. Na parterze zlokalizowany będzie hol wejściowy z recepcją. Dwie szybkobieżne windy połączą 10 nadziemnych kondygnacji biurowych o podobnym rzucie oraz parking podziemny.